Voeding
In mijn praktijk tref ik vaak mensen aan die problemen hebben met de spijsvertering en waarvan de Milt en Maag meridianen verzwakt zijn.
De maag is het 'keteltje' dat opstaat op het ' vuurtje 'de Milt.
Onze lichaamstemperatuur is 37 graden. Ook het 'vuurtje' de Milt moeten we op 37 graden houden. Het 'vuurtje' zal dus blijvend gevoed moeten worden anders wordt de temperatuur te laag en ontstaan er allerlei klachten.
Dit vuurtje hou je aan het branden door goede evenwichtige voeding.
De naam' 5 elementen voeding' staat voor een moderne en eigentijdse voedingsleer. De principes komen voort uit de voedingsleer van de traditionele Chinese geneeskunde, maar zijn aangepast aan de behoeftes van de hectische, moderne levensstijl van het Westen.
Daarnaast worden deze oude principes aangevuld met actuele voedingskennis.
Het meest centrale onderdeel van de vijf elementenvoeding is het versterken van de spijsvertering.
Gerechten moeten altijd zo worden bereid dat ze goed op de maag vallen.
Op die manier kunnen onevenwichtigheden en ziektes worden voorkomen.
Voedingsmiddelen worden volgens hun thermische karakter beoordeeld. Elk voedingsmiddel heeft een bepaald effect op het lichaam en kan bijvoorbeeld een verwarmende of afkoelende invloed uitoefenen.
Daarnaast correspondeert elk voedingsmiddel met één van de vijf smaken:
- zuur
- bitter
- scherp
- zoet
- zout
Elke smaak heeft een specifieke werking op één van de vijf orgaansystemen.
Ten slotte wordt rekening gehouden met het actuele seizoen, het weer, de tijd van de dag en met iemand constitutie en conditie.
Bent u nieuwsgierig geworden naar de voeding volgens de vijf elementen dan raad ik u de volgende boeken aan.
Van schrijfster Barbara Temelle: - Voeding volgens de vijf elementen (ISBN 978-906378-305-1)
Van schrijfsters Barbara Temelle en Beatrice Trebuth: - Het vijf elementen kookboek (ISBN 978-90-6378-316-7)
Van Schrijfster Jutta Koehler: - Vijf elementen voeding het boek 'Ontbijt je fit' starten met de vijf elementenvoeding.